Een kindje krijgen is naast een blijde, ook een ingrijpende gebeurtenis. Heb je als moeder extra verzorging nodig, of wil de voeding niet echt lukken? Welke administratie moet je in orde brengen na een geboorte? Wij helpen je graag op weg.
Emoties, nieuwe gevoelens en gedachten... Na de geboorte van je kind gaat er van alles door je heen. Toch is er iets wat je ondertussen niet mag vergeten: de geboorteaangifte doen.
Wanneer?
De geboorte van je kind moet binnen de 15 dagen worden aangegeven, in de inkomhal van het Jan Yperman Ziekenhuis in het gesprekslokaal naast de onthaalbalie (op dinsdag- en vrijdagvoormiddag) of bij de burgerlijke stand van de stad Ieper.
In deze 15 dagen zijn de zaterdagen, de zondagen en de wettelijke feestdagen inbegrepen. De dag van de geboorte zelf wordt niet in die 15 dagen meegeteld. Indien de 15de dag op een zaterdag, een zondag of een feestdag valt, mag de termijn tot de eerstvolgende werkdag worden verlengd.
Een tijdige aangifte van je kind is heel belangrijk. De aangifte is noodzakelijk voor het ontvangen van kinderbijslag.
Waar?
1. Gesprekslokaal JYZ
Enkel op dinsdag- en vrijdagvoormiddag
Tussen 10 en 12 uur
Klik hier om je afspraak te maken.
2. Burgerlijke stand Ieper
AC Auris
Ter Waarde 1, 8900 Ieper
057 23 92 12
Klik hier om de openingsuren te raadplegen.
Door wie?
De aangifte gebeurt door de vader, de moeder, of beide ouders samen. Er zijn geen getuigen nodig.
Wat heb je nodig?
Welke documenten ontvang je bij aangifte?
In de kerk gaat de voorkeur uit om kinderen te laten dopen op de parochie. Mocht je daar belangstelling voor hebben, maar niet weten hoe dit kan, neem dan gerust contact op met de Pastorale Dienst (057 35 66 44 of via mail). Ze zullen je helpen met het leggen van de nodige contacten.
Wie het wenst kan zijn kindje ook laten dopen tijdens de opname in het ziekenhuis. Je laat dit best zo vlug mogelijk na de geboorte weten aan de hoofdverpleegkundige die dan de nodige afspraken regelt met de Pastorale Dienst. Indien je na de plechtigheid in de bistro koffie en taart wenst, reserveer je dit best op voorhand (maximum 20 personen, ter plaatse te betalen).
Na een bevalling in het ziekenhuis of een thuisbevalling.
Tijdens het verblijf op de materniteit worden er onmiddellijk 2 huisbezoeken ingepland aansluitend op het ontslag uit de materniteit. Bij een vaginale bevalling komt er op dag 4 en dag 5 een vroedvrouw langs. Bij een keizersnede (sectio) komt er een vroedvrouw op dag 5 en dag 7 langs, voor het verwijderen van de hechtingen. Bij het tweede huisbezoek kan je aangeven of je nog verdere opvolging nodig acht. Je hebt recht op 6 huisbezoeken, gespreid over de eerste 6 weken na geboorte. Daarna neemt Kind en Gezin of een zelfstandige vroedvrouw de taken over.
Het RIZIV voorziet volledige terugbetaling van de postnatale zorgen thuis. Je hoeft niets aan de vroedvrouw te betalen. Je hebt geen doktersvoorschrift nodig, wel 2 kleefbriefjes van het ziekenfonds.
Bij de vroedvrouw thuiszorg kun je terecht voor meer informatie en voor het maken van een afspraak: 057 35 60 68.
Indien je huishoudelijke hulp wenst, kan de sociale dienst van ons ziekenhuis voor een oplossing zorgen. Vraag hierover info bij de verantwoordelijke van de materniteit.
Tijdens je verblijf zal een kinesitherapeut langskomen voor de eerste oefeningen. Het betreft vooral bekkenbodem- en buikspieroefeningen. Daarnaast worden er circulatieoefeningen gegeven voor voeten en benen. Verdere postnatale oefeningen worden voorgeschreven door de gynaecoloog.
Na deze periode kan er gestart worden met de zwaardere buikspieroefeningen. De postnatale lessen worden gegeven op afspraak.
Voor meer info:
Kinesist: 057 35 73 86 (enkel in de voormiddag)