Alle patiënten krijgen bij ontslag uit het ziekenhuis algemeen advies. Bij een verhoogd risico zal verwezen worden naar een nefroloog om de oorzaak te vinden en aangepast preventief advies te geven. Ook laagrisicopatiënten kunnen een nefroloog consulteren, indien gewenst.

Hoeveel moet ik drinken?

Het meest doeltreffende middel tegen nierstenen is veel drinken. Hoe meer vocht je opneemt, hoe lager de concentratie wordt van de risicostoffen die in de urine kristallen kunnen vormen. Door de urine te verdunnen ga je de vorming van kristallen tegen. Om dat doel te bereiken moet je dagelijks ongeveer 2,5 tot 3 liter vocht opnemen om in principe 2,5 liter te plassen per dag.

Urine moet licht geel van kleur zijn. Het is van belang je vochtinname te spreiden over de volledige dag en liefst ook over de nacht zodat je urine niet te geconcentreerd wordt. Wanneer je tijdens de nacht opstaat om te plassen, drinkt je nadien best een glas water. De concentratie van kristallen is namelijk meestal het hoogst 's avonds laat.

Welke drank?

  • Gewoon water geniet de voorkeur: het mag plat of bruis, mineraal- of kraantjeswater zijn.
  • Melk
  • Frisdrank drink je best in beperkte mate, want sommige frisdranken vergroten de kans op nierstenen. Bovendien bevatten frisdranken meestal veel suiker (en dus energie).
  • Grote hoeveelheden fruitsap zijn niet aangeraden. Ze bevatten doorgaans veel suiker.
  • Grote hoeveelheden pompelmoes- of appelsap worden afgeraden.
  • Wees matig met alcohol.

Bij warm weer, koorts, diarree, braken of lichamelijke inspanning hebt je nog meer vocht nodig.

Moet ik mijn voeding aanpassen?

Een normaal calciumdieet, met weinig dierlijke eiwitten (vlees, vis en eieren) en een beperkt gebruik van zout zijn belangrijke dieetadviezen voor iedereen, onafhankelijk van het type niersteen. Ook een gevarieerde voeding met voldoende groenten en fruit wordt aanbevolen.

Calcium

De meeste nierstenen bevatten calcium. Nochtans heeft het geen zin om jee opname van calcium te beperken. Integendeel, dit lijkt een nadelig effect te hebben op het ontstaan van nierstenen en daarenboven osteoporose (het brozer worden van de beenderen) in de hand te werken.

Dierlijke eiwitten

Een hoge inname van dierlijke eiwitten (vlees, vis, eieren) resulteert in een verhoogde uitscheiding in de urine van calcium, urinezuur en oxalaat. Beperk je vleesconsumptie tot ca. 250 gram per dag.

Zout

Een beperking van zout is noodzakelijk omdat zout de uitscheiding van calcium in de urine vergroot. In principe wordt maximaal 2 gram natrium/dag of 5 gram zout/dag aanbevolen.

Citroenzuur

Citroenzuur remt de kristalvorming in de urine. Daarom wordt aangeraden om voldoende fruit zoals kiwi's en citrusvruchten te eten. Een gevarieerde voeding met 2 stukken fruit en 200 gram groenten per dag wordt aanbevolen. Een hoge dosis vitamine C-supplementen innemen wordt afgeraden.

Moet ik mijn levensstijl aanpassen?

Vermageren

Overgewicht verhoogt het risico op nierstenen. Vermageren kan hierop een positieve invloed hebben.

Bewegen

Een tekort aan beweging of een sedentaire levensstijl zorgt voor een negatieve calciumbalans. Beweeg voldoende!

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn