De multidisciplinaire diabetische voetkliniek staat in voor de behandeling en preventie van diabetische voetwonden om amputatie te vermijden.

Artsen

Wat is diabetesvoet?

Bij diabetespatiënten kunnen de zenuwen van de voeten zo erg zijn aangetast dat ze gevoelloos worden. Als gevolg daarvan kan de patiënt zijn voeten verbranden in heet water zonder dit zelf te voelen. Ook wondjes worden hierdoor pas laattijdig opgemerkt. Het aantal amputaties ligt nog altijd erg hoog omdat voetproblemen bij patiënten met diabetes vaak slechts laattijdig als ernstig worden beschouwd.

Naast aantasting van de zenuwen, veroorzaakt diabetes ook vaak een verstopping van de bloedvaten van de onderste ledematen waardoor er maar weinig toevoer is van bloed met voedingsstoffen en zuurstof naar de wonde. De genezing van wonden verloopt dan ook meestal moeizaam of is veelal onmogelijk wanneer er niet tijdig een bloedvatcorrectie gebeurt.

Werking van de kliniek

Ontstaan

Patiënten met diabetes en voetproblemen kunnen sinds februari 2002 terecht in de Multidisciplinaire Diabetische Voetkliniek in het Jan Yperman Ziekenhuis.

Twee diabetologen, een podoloog (Annelies Six), een orthopedist, drie vaatchirurgen, een wondzorgverpleegkundige (Filiep Manderyck), een verpleegkundige diabeteseducator (Annelies Barbez), een orthopedisch schoenmaker en een schoentechnieker zijn werkzaam in de kliniek.

Samen met de podoloog, de vasculaire chirurgen en de orthopedisten behaalde dr. An Nollet de RIZIV-erkenning voor beheer van een Multidisciplinaire Diabetische Voetkliniek in het Jan Yperman Ziekenhuis in 2009. Hierdoor behoort de Ieperse voetkliniek tot één van de 36 erkende derdelijnsklinieken voor diabetesvoet in België.

Verloop van het onderzoek

Je wordt eerst onderzocht door de podoloog, de wondzorgverpleegkundige en een diabeteseducator. Samen met de endocrinoloog wordt het dossier opgemaakt. Bijkomende onderzoeken worden aanvraagd. Er wordt nagekeken door welke andere disciplines je nog gezien dient te worden. Onze podoloog komt bij iedereen langs. Zij verzorgt je voeten en leert hoe je dit zelf het beste doet.

Omdat een goede bloeddoorstroming essentieel is in de wondgenezing, zal je (bij elke nieuwe wonde) steeds nagekeken worden een vaatchirurg. Indien nodig zal een bijkomende echo duplex worden uitgevoerd. Bij slagaderproblemen zullen de behandelingsmogelijkheden (bij voorkeur een minimaal invasieve ofwel endovasculaire behandeling) worden besproken.

Wanneer je een doorgezakt voetgewelf hebt, ontstaat eeltvorming op de plaatsen van overdruk. Daar kunnen kloven ontstaan die bij surinfectie tot een wonde kunnen leiden. Daarom dienen op tijd steunzolen of (semi-)orthopedisch schoeisel te worden voorgeschreven. Dit gebeurt door de orthopedist. De aanwezige orthopedisch schoenmaker of schoentechnieker neemt de maat en zorgt voor de drukontlastende steunzolen en/of het schoeisel. Soms wordt door de orthopedist een heelkundige correctie uitgevoerd vb. bij een erge vorm van hallux valgus of bij een hamerteen die de oorzaak is van een steeds terugkerende wonde.

Preventie

Uiteraard proberen we niet alleen wonden te genezen maar ook te voorkomen. Vooral de podoloog probeert de patiënt zoveel mogelijk tips mee te geven.

Zo wordt er in eerste instantie gewezen op het belang van een goede voethygiëne. De patiënten worden gevraagd om dagelijks hun voeten te wassen en te controleren op wondjes. Er wordt hen uitgelegd dat ze hun teennagels ‘recht' dienen af te knippen (dus niet in een mooi boogje!) want anders groeien deze in de huid.

We raden ook af om open schoenen te dragen: als er onopgemerkt een steentje in de schoen terechtkomt, kan dit bij mensen met gevoelsstoornissen namelijk ernstige gevolgen hebben.

Raadpleeg hier de gids voor diabetische voet.

Terug naar boven

Consultatie

Op donderdagnamiddag kunnen patiënten met diabetes en voetproblemen terecht op de Multidisciplinaire Diabetische Voetkliniek.

Alle consultaties gebeuren na afspraak via het secretariaat Endocrinologie-Diabetologie.

Patiënten met voetwonden die geen diabetes mellitus hebben, kunnen terecht bij onze wondzorgkliniek.

Annelies Six

Podoloog Annelies Six

Filiep Manderyck

Wondzorgverpleegkundige Filiep Manderyck

Annelies Barbez

Verpleegkundige Annelies Barbez

Schoentechnieker f1583415656

Schoentechnieker Loïc Scheire

Diabetische voetkliniek 1

Diabetische voetkliniek team 2

Laatst gewijzigd op 27 november 2023

Waarvoor kan je bij ons terecht?

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn