Het pijncentrum van het Jan Yperman Ziekenhuis slaat de handen ineen met een externe jobcoach. Hun missie: mensen met een gezondheidsproblematiek informeren en aanmoedigen om stappen naar aangepast werk te zetten.

Een truckchauffeur moet na een rugoperatie op zoek naar ander werk. Hoe pakt hij het aan? Kan hij een opleiding volgen? Een vrouw wil na borstkanker weer aan de slag gaan, maar meteen voltijds zal niet lukken. Moet de werkgever progressieve tewerkstelling toestaan? Een zaakvoerder kampt met een burn-out en chronische pijn. Wat zijn de mogelijkheden? Die en andere vragen over ziek zijn en werken wil het project Werkschakel beantwoorden.

Werkcoach

Dennis Jacques (diensthoofd patiëntenbegeleiding): “De bedoeling van Werkschakel is om zieke of herstellende mensen al in het ziekenhuis te informeren en te motiveren om over hun professionele toekomst na te denken. Het project kadert in een oproep van de Vlaamse regering aan zorg- en welzijnsorganisaties. Die werken daarvoor samen met werkcoaches van GTB, Gespecialiseerd Team Bemiddeling, een vzw die vaak als partner van de VDAB optreedt.”

Vis in de vijver

De ambitie van Werkschakel is om tegen eind 2025 in heel Vlaanderen 8.000 mensen aan te spreken, in de zorg- of welzijnsorganisatie waar ze verblijven. Voor het Jan Yperman Ziekenhuis en GTB mogen Marjan Leroy (pijnverpleegkundige multidisciplinair pijncentrum) en Annelies Spriet (jobcoach GTB) daar elk twee halve dagen per week voor uittrekken, gefinancierd door de Vlaamse overheid. Marjan: “Soms spreken we zelf patiënten aan, soms wordt er een gesprek ingepland na een doorverwijzing. Het idee is om niet te lang te wachten, maar de problematiek snel aan te kaarten, desnoods al op de afdeling. Je merkt dat veel mensen ervan wakker liggen: hoe moet dat nu verder met mijn job?” Annelies: “We willen vooral hoop creëren. De mensen staan er niet alleen voor en er zijn mogelijkheden om stap voor stap weer aan de slag te gaan of aangepast werk te vinden. Steeds meer werkgevers staan daar ook voor open. De vijver van jonge, kerngezonde en multi-inzetbare werknemers is leeg. In onze vijver zit wel nog vis, mits enkele aanpassingen op de werkvloer.”

De kracht van de groep

Voor Werkschakel spreken Annelies Spriet en Marjan Leroy zelf patiënten aan of maken ze een afspraak na een doorverwijzing van een huisarts, een ziekenhuisarts of de sociale dienst van het ziekenhuis.

Naast die individuele benadering wordt er ook ingezet op infosessies voor groepen. Die geven algemene info over de mogelijkheden om terug aan het werk te gaan of een aangepaste job te vinden na ziekte. In de sessies treffen mensen lotgenoten die hetzelfde meemaken. Ze bestaan al in het kader van het multidisciplinair pijncentrum (voor mensen met een pijnproblematiek) en van de drie weken durende programma’s van de PAAZ (voor mensen met psychische klachten). Momenteel wordt er ook gewerkt aan algemene infosessies en infosessies voor andere doelgroepen, zoals dialysepatiënten, kankerpatiënten, enzovoort. Staan ook nog op het to-dolijstje van Annelies en Marjan: groepssessies rond specifieke thema’s.

Blijf niet zitten met jouw vragen

Neem volledig vrijblijvend contact op met werkschakel@yperman.net.

Of bel naar:

  • Marjan Leroy - pijnverpleegkundige: 057 35 61 26
  • Annelies Spriet - werkcoach GTB: 0477 80 27 36

Laatst gewijzigd op 10 juli 2024

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn