Tijdens of na de anesthesie kunnen er complicaties opduiken. Hieronder worden de meest courante soorten complicaties opgesomd.

Nadelen en complicaties bij anesthesie

Allergieën

Tijdens de anesthesie en de chirurgische ingreep kom je in contact met allerhande stoffen: anesthetische medicamenten, antibiotica, infuusoplossingen, prothesecement, latex (rubber)... Bepaalde patiënten kunnen hiervoor allergisch zijn, soms zonder dat ze het weten. Dit kan reacties uitlokken zoals huiduitslag, astma en daling van de bloeddruk. Een enkele keer kunnen deze allergieën een zware reactie veroorzaken, 'anafylactische shock' genoemd.

Indien je weet hebt van allergieën moet je dit voor de ingreep aan de anesthesist melden.

Misselijkheid en braken

Na een ingreep kunnen misselijkheid en braken optreden. Verschillende factoren kunnen hiervan de oorzaak zijn: chirurgische stress, angst, pijnstillers, het type ingreep...

Vandaag beschikt de anesthesist over geneesmiddelen waarbij deze complicaties minder frequent voorkomen en/of minder uitgesproken zijn.

Postoperatieve pijn (pijn na de ingreep)

Er bestaan heel wat technieken om de postoperatieve pijn te verminderen. Je anesthesist kan je alles vertellen over de beste methode om je door de postoperatieve periode heen te helpen.

Heesheid

Tijdens een volledige anesthesie brengt men dikwijls een buisje aan tussen de stembanden om de toevoer van zuurstof naar de longen te verzekeren. De anesthesie kan tevens een droog gevoel veroorzaken in mond en luchtpijp. Hierdoor kan je gedurende enkele dagen hees zijn.

Tandletsels

Een slecht verzorgd gebit met losstaande tanden kan aanleiding geven tot tandschade. Gelieve dit vooraf met je huisarts te bespreken.

Geheugen- en concentratiestoornissen

Elke operatieve ingreep kan het geheugen tijdelijk storen. Zodra de geneesmiddelen uitgewerkt zijn komt het geheugen gewoon terug.

Bewustzijnsstoornissen

Door het gebruik van pijnmedicatie zijn bewustzijnsstoornissen de eerste 24 uur na de ingreep nog mogelijk. Daarom mag je geen voertuig besturen, gevaarlijk werk verrichten of belangrijke beslissingen nemen in deze periode.

Zenuwletsels

Zowel tijdens lokale, regionale als volledige anesthesie kunnen uitzonderlijk zenuwletsels ontstaan ter hoogte van de bovenste en onderste ledematen. Deze uiten zich in een dof gevoel of tintelingen.

Ernstige complicaties

Ook al hebben de anesthesie en de chirurgie vandaag een graad van veiligheid bereikt die voorheen nooit behaald werd, toch bestaat er nog steeds een onvoorspelbaar risico op (ernstige) complicaties. Deze zijn zeldzaam en kunnen te wijten zijn aan de anesthesie, aan de chirurgie, aan de graad van dringendheid, aan de vooraf bestaande ziektetoestand of aan een combinatie van deze factoren.

Vragen?

De anesthesist zal al je vragen over mogelijke bijwerkingen van anesthesie graag beantwoorden.

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn