Als je terug bent uit vakantie, moet je op een aantal zaken letten:

  • Raadpleeg altijd een arts als je na een reis koorts krijgt. De mogelijke oorzaken van koorts na een reis in de (sub)tropen omvatten zowel tropische ziekten als infecties en verschillen naargelang de reisbestemming en de aard en de duur van het verblijf. Malaria blijft de meest voorkomende en meest bedreigende ziekte. Bij koorts in de eerste 3 maanden na terugkeer uit de tropen moet je steeds aan de mogelijkheid van een malaria-infectie denken, zelfs als je op een correcte wijze het voorgeschreven anti-malariageneesmiddel hebt ingenomen. De arts moet altijd bloed afnemen en dit zo snel mogelijk in het laboratorium laten testen. Indien de test positief is, moet een behandeling onmiddellijk worden opgestart. Dat gebeurt het best een gespecialiseerd centrum voor reisgeneeskunde, zoals het Jan Yperman Ziekenhuis. Het grootste deel van de sterfgevallen door malaria na terugkeer is het gevolg van een verkeerde of te late diagnose. Tijdig herkende malaria is perfect te behandelen, zonder gevaar voor terugkerende aanvallen.
  • Als je last hebt gehad van reizigersdiarree toen je op reis was, of als je daar nog steeds last van hebt nu je terug thuis bent, is het raadzaam om te controleren of de diarree niet veroorzaakt wordt door een bacteriële infectie zoals dysenterie. Eenmaal terug thuis is elke zelfbehandeling van diarree met antibiotica uit den boze en moet eerst een correcte diagnose worden gesteld.
  • In bepaalde landen komt hondsdolheid of rabiës nog voor bij honden, katten, apen, vleermuizen, enzovoort. Als je gebeten wordt door zo'n besmet dier, kan je zelf de ziekte oplopen. Er bestaat geen behandeling voor hondsdolheid of rabiës: de ziekte is altijd fataal. Je kan je voor je vertrek op reis naar deze landen laten vaccineren om het risico op het oplopen van deze ziekte na een beet zo klein mogelijk te maken. Als je gebeten wordt tijdens een reis in een land waar hondsdolheid voorkomt, moet je sowieso (zo snel mogelijk na de beet en ook nog nadien) nog vaccinaties krijgen. Ook hiervoor kan je bij ons terecht.
NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn