Polikliniek: algemeen inwendige - infectieziekten, nierziekten

Polikliniek

V2osk b V5 An C Qge UY unsplash

Artsen

Specialismen

Voor wie?

  • Systeemziekten
  • Ontstekingsziekten
  • Onverklaarde koorts
  • Infectieziekten
  • HIV - AIDS - PEP - PrEP
  • OPAT (ambulante parenterale antimicrobiële therapie)
  • Diagnose en behandeling van zeldzame ziekten (PrOZA)
  • Nierziekten
  • Reisvaccins
  • Ziek na reis
  • Vaccins voor specifieke doelgroepen of herhalingen van de basisvaccins

Wat?

Algemeen Inwendige ziekten

Algemeen Inwendige Geneeskunde vertrekt niet vanuit één orgaansysteem of ziektemechanisme, maar vanuit een overzicht op alle orgaansystemen in het hele lichaam. Onderaan deze pagina kun je meer info vinden over de aandoeningen, behandelingen en onderzoeken waarvoor je bij ons terecht kan.

Infectieziekten

De dienst Infectieziekten behandelt patiënten met koorts of ontstekingen met een onduidelijke oorzaak, doorverwezen patiënten of mensen met chronische infecties zoals hiv of tbc.

De diensten algemeen inwendige – infectieziekten zijn dan ook goed geplaatst om de oorzaak op te sporen van aandoeningen waar men niet direct aanknopingspunten ziet of die tegelijk meerdere organen of het hele lichaam aantasten en deze te behandelen. Indien nodig word je na diagnose doorverwezen naar orgaanspecialisten.

Lees ook hier het interview met dr. Wim Terryn - diensthoofd dienst infectieziekten.

Nefrologie (nierziekten)

De dienst Nefrologie staat in voor de diagnose en de behandeling van acute en chronische nierziekten en het Zorgtraject Chronische Nierinsufficiëntie (ZTN). De nefrologen staan in voor de patiënten zowel tijdens raadplegingen, als tijdens een ziekenhuisopname. Tijdens de raadplegingen worden je nieren zorgvuldig opgevolgd en wordt achteruitgang van de nieren zoveel mogelijk vertraagd. Daarnaast wordt in samenwerking met het nierzorgplus- en dialyseteam opleiding en begeleiding aangeboden aan patiënten samen met hun familie bij de keuze van nierfunctievervangende therapie. Tenslotte kan men op de dienst nefrologie terecht voor niertransplantatie, in nauwe samenwerking met erkende transplantatiecentra.

Vaccinatiekliniek

In de Vaccinatiekliniek kan je terecht voor een gespecialiseerde raadpleging over jouw vaccinatiestatus, de vaccinatiemogelijkheden, de gezondheidsrisico's en vaccins in specifieke gevallen (zoals verminderde immuniteit, onderliggende aandoening of een geplande behandeling die de immuniteit onderdrukt).

Vaccins zijn belangrijk, niet alleen als kind, maar je hele leven lang. Op de vaccinatiekliniek kan je terecht voor de aanbevolen herhalingen van de basisvaccinaties. Maar ook indien je tot een specifieke doelgroep behoort, kun je hier terecht voor advies en de nodige vaccins. Zeker in het geval van een verminderde immuniteit of personen bij wie een behandeling gepland staat die de immuniteit onderdrukt, worden bepaalde vaccins sterk aanbevolen en dit bij voorkeur voor de start van de behandeling.

De vaccinaties worden tijdens de raadpleging in de Vaccinatiekliniek toegediend (alle vaccins zijn voorradig, bv. vaccin tegen pneumokokken, meningokokken, griep, hepatitis A en B, windpokken, zona, enz.)

Reiskliniek

De reiskliniek is een erkend vaccinatiecentrum en voorziet de nodige reisvaccinaties (inclusief gele koorts) en bijkomende gezondheidsadviezen in functie van de bestemming waar je naar op reis gaat.

Boek je afspraak:
- online via deze pagina.
- telefonisch via het secretariaat op 057 35 71 80.

Ook indien je ziek bent na een reis, kan je hier terecht. Meer info vind je op deze pagina.
Meer info over de reiskliniek vind je in onze brochure.

Het spreekt voor zich dat wij op de Polikliniek, gezien het brede werkveld en de moeilijke pathologie, intens samenwerken met andere specialisten van het Jan Yperman Ziekenhuis en ook met universitaire ziekenhuizen. Zo werken we samen met het PrOZA-team (Programma voor Ongediagnosticeerde Zeldzame Aandoeningen) van UZ Gent, waar dr. Wim Terryn deel van uitmaakt en met transplantatiecentra voor niertransplantaties.

Raadpleging (algemeen inwendige – infectieziekten en nefrologie) en hospitalisatie gebeuren bij voorkeur op doorverwijzing van de huisarts of van een andere specialist. Voor een efficiënte zorg vragen wij altijd de brief van de doorverwijzende arts en de resultaten van eerdere onderzoeken (alle eventuele verslagen) mee te brengen voor de raadplegingen algemeen inwendige – infectieziekten en nefrologie.

Neem een kijkje op onze pagina rond patiëntenverenigingen om na te gaan waar je terecht kan voor jouw specifieke aandoening.

Laatst gewijzigd op 27 november 2023

Waarvoor kan je bij ons terecht?

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn