Humaan immuundeficiëntievirus en Pre Exposure Profylaxis

Hiv

Hiv (humaan immunodeficiëntie virus) is een virus dat het natuurlijk afweersysteem aanvalt, totdat het lichaam zich niet langer kan verdedigen tegen ziekteverwekkers.

Als je hiv niet laat behandelen, evolueert de ziekte verder. Op een bepaald moment zal je weerstand zo zwak zijn dat je lichaam zich nog moeilijk kan verdedigen tegen infecties, dan kom je in het aids-stadium terecht.

Aids

Aids (Acquired Immune Deficiency Syndrome) is het stadium waarin het afweersysteem zo verzwakt is dat het lichaam zich niet langer kan verdedigen tegen ziekteverwekkers. Wie aids heeft, krijgt infecties die bij een gezond afweersysteem geen gevaar zouden vormen.

Mensen met hiv kunnen begeleid worden in een HIV referentiecentrum. Dat is een door de overheid erkend centrum dat instaat voor de diagnose en behandeling van hiv-infecties. De medische begeleiding heeft tot doel om de gezondheidstoestand van hiv-seropositieve mensen goed te houden.

Vaak zijn hiervoor geneesmiddelen nodig. Ook voor wie niet met geneesmiddelen behandeld wordt, is een regelmatige controle toch belangrijk. Bloedonderzoeken laten namelijk toe na te gaan hoe het afweersysteem evolueert. Wanneer een verzwakking van het afweersysteem tijdig opgespoord wordt, kan een correcte behandeling voorkomen dat men aids krijgt.

In een HIV referentiecentrum wordt multidisciplinair gewerkt. De arts gespecialiseerd in infectieziekten werkt samen met de hiv-verpleegkundige, de sociale verpleegkundige, psycholoog, diëtist en arts-collega's uit andere medische disciplines, volgens noodzaak. Ook de huisarts blijft een belangrijke taak vervullen, ook al wordt een groot deel van de begeleiding in het ziekenhuis verstrekt. Hij staat immers het dichtst bij de hiv-seropositieve persoon in zijn of haar dagelijkse leven.

Patiënten kunnen in het Jan Yperman Ziekenhuis terecht voor de behandeling van HIV en voor PrEP, gezien onze infectioloog dr. Wim Terryn verbonden is met het HRC (HIV referentiecentrum) van het UZ Gent.

Getuigenis

Bekijk hier het verhaal van Tim, een hiv-patiënt.
Tim neemt dagelijks één pil en leidt een normaal leven. Taboes gooit hij overboord: praten over je hiv, leert je leven met je hiv.

Terug naar boven

PrEP

PrEP (Pre Exposure Profylaxis) is een behandeling voor mensen zonder hiv die een grote kans lopen om besmet te worden. Wat zijn de voor- en nadelen van PrEP? En wat doe je als je het gebruik van PrEP overweegt?

Wat is PrEP?

PrEP is een behandeling voor mensen zonder hiv. De medicatie voorkomt, bij inname volgens de richtlijnen van de arts, overdracht van hiv. Het is een pil en wordt verkocht onder de merknaam Truvada. Op termijn zullen ook andere merken PrEP op de markt brengen.

Je kan PrEP vergelijken met de anticonceptiepil voor vrouwen, of met een anti-malariabehandeling voor je naar de tropen vertrekt. PrEP is een behandeling om te verkomen dat je hiv oploopt.

Let op: PrEP ≠ PEP. PEP is een behandeling nadat je mogelijk risico hebt gelopen op hiv.

Hoe werkt PrEP?

Wanneer het hiv-virus het lichaam binnendringt, heeft het bepaalde lichaamscellen nodig om zich te vermenigvuldigen. PrEP voorkomt dat het virus die lichaamscellen kan binnendringen. PrEP kan op 2 manieren ingenomen worden:

 • Dagelijks 1 pil op een vast tijdstip dat je zelf kiest.
 • Voor en na de seks: 2 pillen 2 tot 24 uur voor je anale seks zal hebben; 1 pil om de 24 uur tot 2 dagen na de laatste keer anale seks.

Is PrEP iets voor jou?

 • Heb je het voorbije half jaar geslachtsgemeenschap gehad zonder condoom met ten minste 2 partners?
 • Heb je het voorbije jaar meer dan 1 seksueel overdraagbare aandoening (soa) gehad? (syfilis, Chlamydia, gonorroe, Hepatitis B of C)
 • Heb je het voorbije jaar meermaals een PEP-kuur gestart?
 • Heb je regelmatig seks onder invloed van drugs of alcohol?
 • Leeft je partner met hiv en is zijn virale lading niet ondetecteerbaar?

Als je op 1 of meer van de vragen ja antwoordt, neem dan contact op met onze dienst infectieziekten. Bespreek samen met de arts of PrEP iets voor jou is of niet.

Gebruik geen PrEP als je...

 • niet zeker bent van je hiv-status.
 • hiv-positief bent. Truvada alleen is niet voldoende om het virus te onderdrukken.
 • symptomen hebt van een acute hiv-infectie.
 • je niet medisch kan laten opvolgen door een arts van een HIV referentiecentrum.
 • het moeilijk vindt om het medicijn stipt in te nemen volgens voorschrift van de arts.
 • nierproblemen hebt.

Voordelen

 • PrEP voorkomt overdracht van hiv.
 • Anders dan bij het gebruik van het condoom, beslis je op voorhand om je te beschermen tegen hiv.
 • Je blijft beschermd, ook wanneer je al eens een inname vergeet.
 • Sommige PrEP-gebruikers hebben minder schrik om hiv op te lopen. Ze kunnen meer genieten van seks.

Nadelen

 • PrEP beschermt enkel tegen hiv, niet tegen andere soa's.
 • PrEP gebruiken vraagt om een regelmatige medische opvolging in een ARC.

PrEP starten

Neem contact met de dienst infectieziekten van het Jan Yperman Ziekenhuis als je PrEP wilt gebruiken: enkel een arts verbonden met een HRC (HIV referentiecentrum) kan dit voorschrijven.

Sinds 1 juni 2017 is de terugbetaling door de ziekteverzekering geregeld. Voor een maandelijkse dosis van 30 pillen is de kost € 11,9 (€ 7,9 voor een preferentieel verzekerde patiënt).

Online medicatie aankopen is wettelijk niet toegelaten in België. Geraak je aan PrEP via onofficiële weg? Laat je toch opvolgen door een arts in een HIV referentiecentrum.

Als je PrEP neemt, ga je om de 3 maanden naar het HIV referentiecentrum. Je wordt getest op hiv en soa's, je lever- en nierfuncties worden opgevolgd.
Praat open over je seksleven met de arts. Het helpt hem of haar om je risico's in te schatten.

Bijwerkingen

 • De meeste PrEP-gebruikers hebben geen bijwerkingen.
 • Sommigen hebben bij de start last van diarree, buikpijn, moeheid en hoofdpijn. Dit stopt na enkele weken.
 • Uitzonderlijk komen problemen aan nieren en botten voor. Soms komen allergische reacties voor.
 • De arts doet regelmatig bloed- en urinetests om eventuele bijwerkingen op te sporen.

Condoom

Sommige mannen zien PrEP als een extra bescherming. Zij combineren PrEP met condoomgebruik. PrEP beschermt enkel tegen hiv, het condoom is ook een bescherming tegen andere soa's.
Sommige mannen gebruiken geen condooms (meer). Dat kan allerlei redenen hebben. PrEP is dan een andere manier om je te beschermen tegen hiv.

Nuttige Links

Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid SENSOA:

maandag tot donderdag van 13u tot 16u.

Terug naar boven

Contact

Dokter Wim Terryn: 057 35 71 80

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn