Humaan immuundeficiëntievirus en Pre Exposure Profylaxis
Hiv (humaan immunodeficiëntie virus) is een virus dat het natuurlijk afweersysteem aanvalt, totdat het lichaam zich niet langer kan verdedigen tegen ziekteverwekkers.
Als je hiv niet laat behandelen, evolueert de ziekte verder. Op een bepaald moment zal je weerstand zo zwak zijn dat je lichaam zich nog moeilijk kan verdedigen tegen infecties, dan kom je in het aids-stadium terecht.
Aids (Acquired Immune Deficiency Syndrome) is het stadium waarin het afweersysteem zo verzwakt is dat het lichaam zich niet langer kan verdedigen tegen ziekteverwekkers. Wie aids heeft, krijgt infecties die bij een gezond afweersysteem geen gevaar zouden vormen.
Mensen met hiv kunnen begeleid worden in een HIV referentiecentrum. Dat is een door de overheid erkend centrum dat instaat voor de diagnose en behandeling van hiv-infecties. De medische begeleiding heeft tot doel om de gezondheidstoestand van hiv-seropositieve mensen goed te houden.
Vaak zijn hiervoor geneesmiddelen nodig. Ook voor wie niet met geneesmiddelen behandeld wordt, is een regelmatige controle toch belangrijk. Bloedonderzoeken laten namelijk toe na te gaan hoe het afweersysteem evolueert. Wanneer een verzwakking van het afweersysteem tijdig opgespoord wordt, kan een correcte behandeling voorkomen dat men aids krijgt.
In een HIV referentiecentrum wordt multidisciplinair gewerkt. De arts gespecialiseerd in infectieziekten werkt samen met de hiv-verpleegkundige, de sociale verpleegkundige, psycholoog, diëtist en arts-collega's uit andere medische disciplines, volgens noodzaak. Ook de huisarts blijft een belangrijke taak vervullen, ook al wordt een groot deel van de begeleiding in het ziekenhuis verstrekt. Hij staat immers het dichtst bij de hiv-seropositieve persoon in zijn of haar dagelijkse leven.
Patiënten kunnen in het Jan Yperman Ziekenhuis terecht voor de behandeling van HIV en voor PrEP, gezien onze infectioloog dr. Wim Terryn verbonden is met het HRC (HIV referentiecentrum) van het UZ Gent.
Bekijk hier het verhaal van Tim, een hiv-patiënt.
Tim neemt dagelijks één pil en leidt een normaal leven. Taboes gooit hij overboord: praten over je hiv, leert je leven met je hiv.
PrEP (Pre Exposure Profylaxis) is een behandeling voor mensen zonder hiv die een grote kans lopen om besmet te worden. Wat zijn de voor- en nadelen van PrEP? En wat doe je als je het gebruik van PrEP overweegt?
PrEP is een behandeling voor mensen zonder hiv. De medicatie voorkomt, bij inname volgens de richtlijnen van de arts, overdracht van hiv. Het is een pil en wordt verkocht onder de merknaam Truvada. Op termijn zullen ook andere merken PrEP op de markt brengen.
Je kan PrEP vergelijken met de anticonceptiepil voor vrouwen, of met een anti-malariabehandeling voor je naar de tropen vertrekt. PrEP is een behandeling om te verkomen dat je hiv oploopt.
Let op: PrEP ≠ PEP. PEP is een behandeling nadat je mogelijk risico hebt gelopen op hiv.
Wanneer het hiv-virus het lichaam binnendringt, heeft het bepaalde lichaamscellen nodig om zich te vermenigvuldigen. PrEP voorkomt dat het virus die lichaamscellen kan binnendringen. PrEP kan op 2 manieren ingenomen worden:
Als je op 1 of meer van de vragen ja antwoordt, neem dan contact op met onze dienst infectieziekten. Bespreek samen met de arts of PrEP iets voor jou is of niet.
Neem contact met de dienst infectieziekten van het Jan Yperman Ziekenhuis als je PrEP wilt gebruiken: enkel een arts verbonden met een HRC (HIV referentiecentrum) kan dit voorschrijven.
Sinds 1 juni 2017 is de terugbetaling door de ziekteverzekering geregeld. Voor een maandelijkse dosis van 30 pillen is de kost € 11,9 (€ 7,9 voor een preferentieel verzekerde patiënt).
Online medicatie aankopen is wettelijk niet toegelaten in België. Geraak je aan PrEP via onofficiële weg? Laat je toch opvolgen door een arts in een HIV referentiecentrum.
Als je PrEP neemt, ga je om de 3 maanden naar het HIV referentiecentrum. Je wordt getest op hiv en soa's, je lever- en nierfuncties worden opgevolgd.
Praat open over je seksleven met de arts. Het helpt hem of haar om je risico's in te schatten.
Sommige mannen zien PrEP als een extra bescherming. Zij combineren PrEP met condoomgebruik. PrEP beschermt enkel tegen hiv, het condoom is ook een bescherming tegen andere soa's.
Sommige mannen gebruiken geen condooms (meer). Dat kan allerlei redenen hebben. PrEP is dan een andere manier om je te beschermen tegen hiv.
Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid SENSOA:
Dokter Wim Terryn: 057 35 71 80