Aandoening

Diabetes mellitus (suikerziekte)

Het team

Ons team bestaat uit twee artsen (dr. Deconinck en dr. Nollet), diabeteseducatoren, een psychologe en een referentie vroedvrouw.

Diabeteseducatoren (verpleegkundigen):
Mevr. D. AllemanMevr. A. Barbez
Mevr. S. BaesMevr. M. De Graeve
Mevr. L. FerynMevr. M. Ghekiere
Mevr. J. SucaetMevr. J. Debruyne
Mevr. K. Vancayzeele
Diabeteseducatoren (diëtisten):
Mevr. A. LamérandMevr. J. Vanderfaeillie
Mevr. E. MollenMevr. Anne-Sophie Jongbloet
Diabeteseducator (podoloog):Mevr. A. Six
Psycholoog:Mevr. S. Vuchelen
Referentie vroedvrouw Diabetes mellitus:Mevr. C. Pauwelyn

Een compliment doet altijd deugd!

Een patiënt, die verhuist naar een andere stad, bedankt het diabetesteam met bloemen en een kaartje.

Dr Lvz q Iw17q M8

X Etkq CZ Ls42c SD

Bedanking op Wereld Diabetes Dag op 14 november

Lieve diabeteseducator

Op Wereld Diabetes Dag sta ik erop om jou te bedanken voor de fijne consultaties die we samen hebben.
Ik ben heel blij dat jij me vorige week maandag alle uitleg gaf bij de opstart. Fijn dat je écht luistert naar de patiënt en ook weet van aanpakken!
Je bent een topper!
Ik ben alvast content na een dagje op de automatische modus, zie bijlage!

Vele groetjes en tot snel!
Patiënte met diabetes mellitus type 1 en insulinepomptherapie JYZ

Consultaties

Alle consultaties gebeuren na afspraak via het secretariaat Endocrinologie - Diabetologie.

Consultaties diabetes mellitus voor mensen die voor het eerst komen vinden plaats op maandag (voor- en namiddag), woensdagvoormiddag en vrijdagvoormiddag te Ieper.

Vrouwen met zwangerschapsdiabetes die voor het eerst consulteren, kunnen gezien worden op maandagnamiddag, donderdagnamiddag en vrijdagnamiddag te Ieper. De groepssessies vinden plaats op donderdagnamiddag.

Controle consultaties diabetes mellitus te Ieper vinden dagelijks plaats.
Controle consultaties diabetes mellitus te Poperinge vinden plaats op woensdag- en vrijdagvoormiddag.

Wat is diabetes mellitus?

Diabetes mellitus (suikerziekte) is een chronische aandoening waarbij het suikergehalte in het bloed te hoog is.
Er zijn verschillende vormen van diabetes mellitus. De meest voorkomende vormen zijn diabetes mellitus type 1 en diabetes mellitus type 2.

Diabetes mellitus type 1
Bij diabetes mellitus type 1 treedt er vernietiging op van (een deel van) de insulineproducerende cellen van de alvleesklier (pancreas, een orgaan gelegen achter de maag, bovenaan de buik), waardoor het lichaam geen of onvoldoende insuline aanmaakt.

Het is dus noodzakelijk om reeds van bij diagnose een behandeling met insuline te starten, levenslang.

Diabetes mellitus type 2
Bij diabetes mellitus type 2 is er een dubbel probleem: er wordt onvoldoende insuline geproduceerd; bijkomend reageert het lichaam niet meer goed op de aanwezige insuline.

Overgewicht, sedentaire levensstijl en oudere leeftijd vergroten de kans op het ontwikkelen van diabetes mellitus type 2. Met de toename van obesitas, zien we de laatste jaren echter ook vaak diabetes mellitus type 2 op adolescentenleeftijd ontstaan.

Voor patiënten met diabetes mellitus type 2 kunnen we insulinetherapie tegenwoordig langer uitstellen, dankzij nieuwe medicatie. Uiteindelijk moet een groot aantal mensen toch met insuline starten, maar dat verloopt eenvoudiger dan vroeger.

Behandelingen
Zowel Dr. Nollet als Dr. Deconinck behandelen alle vormen van diabetes mellitus, maar Dr. Deconinck legt zich meer toe op de behandeling van volwassen patiënten waarbij diabetes mellitus ontstaan is op jonge leeftijd (zowel type 1 als type 2 diabetes mellitus). Dr. Deconinck publiceerde m.n. een internationaal artikel over patiënten die diabetes mellitus type 2 ontwikkelden voor de leeftijd van 45 jaar.

Heb ik diabetes mellitus?

Symptomen zoals vermoeidheid, dorst, frequent plassen, wazig zicht of vermageren doen zich frequent voor. Het gebeurt echter vaak dat je maar weinig hinder ervaart en dat een verhoogde suikerwaarde toevallig door een bloedafname bij de huisarts wordt vastgesteld. We stellen voor dat je vanaf de leeftijd van 40-45 jaar jaarlijks je suikerspiegel laat controleren door je huisarts.

Wanneer je overgewicht hebt, zwangerschapsdiabetes hebt gehad of familiaal belast bent, behoor je tot een risicogroep om diabetes mellitus te ontwikkelen.

Ik heb diabetes mellitus, wat nu?

In geval van diabetes mellitus type 2 zal je huisarts/diabetoloog starten met het voorschrijven van een diabetesdieet, bij voorkeur uitgelegd door een diëtiste.

Hierbij wordt de klemtoon gelegd op ‘een gezonde voeding' (eigenlijk goed voor ons allen!) met onder andere het vermijden van snel oplosbare suikers (zoals kristalsuiker, limonade, snoepgoed, jam,...) en het beperken van de vetinname (vnl. verzadigde vetten beperken). Veel ‘dieetproducten voor diabetespatiënten' zijn te vettig en worden door ons afgeraden.

Behalve het volgen van een dieet, zal je huisarts vaak beslissen tot het starten van medicatie (pillen, een incretine of insuline).

In geval van diabetes mellitus type 1, is het dadelijk starten van insulinetherapie vereist. Dat verloopt ondertussen al eenvoudiger dan vroeger. De insulinenaaldjes zijn zeer fijn en de insulinepennen zijn gemakkelijk in gebruik. De diabetesverpleegkundige leert het prikken aan en de meeste patiënten hebben het snel onder de knie.

Bovendien kunnen patiënten met diabetes mellitus type 1 kunnen kiezen voor een behandeling met een insulinepomp. Sinds kort biedt het ziekenhuis ook het innovatieve Hybrid Closed Loop-systeem. Hierbij worden de glycemiewaarden van een glucosesensor doorgestuurd naar de insulinepomp. De pomp berekent automatisch de hoeveelheid toe te dienen insuline.

Is mijn behandeling de juiste voor mij?

Endocrinologie9449

We raden aan om een glucometer aan te schaffen (te verkrijgen bij je ziekenfonds, apotheek, via de diabeteseducator in eerste lijn of via de dienst diabetologie van het JYZ (indien geïncludeerd in de diabetesconventie)). Met deze meter kan je zelf je bloedsuikerspiegel controleren door middel van een vingerprik.

Er dient (voor de meesten) gestreefd te worden naar nuchtere suikerwaarden lager dan 100 mg/dL en suikerwaarden vóór de maaltijden lager dan 140 mg/dL.

Via een bloedafname kan het hemoglobine A1c bepaald worden (door je huisarts aan te vragen). Deze bloedtest geeft aan hoe je gemiddelde suikerregeling was gedurende de voorbije 3 maanden. Deze waarde dient (voor de meeste mensen) kleiner te zijn dan 7%. Op deze manier heb je het minste kans op de ontwikkeling van diabetescomplicaties.

Verder dienen een perfecte bloeddruk (voor de meesten lager dan 130/80 mmHg), een laag vetgehalte in het bloed en rookstop te worden nagestreefd.

Wat zijn de gevolgen van een onjuiste behandeling?

Als de bloedsuikerspiegel steeds hoger wordt, kan een levensbedreigende situatie ontstaan: het diabetische coma!

Jarenlange onvoldoende suikerregeling leidt tot:

  • aantasting van de kleine bloedvaten van de ogen (met gezichtsverlies of blindheid tot gevolg)
  • nierproblemen (met in het ergste geval noodzaak van nierdialyse)
  • een gestoorde gevoeligheid t.h.v. handen en voeten
  • vernauwingen van de grote bloedvaten van het hart (met risico op hartinfarct)
  • vernauwingen van de grote bloedvaten van de hersenen (met risico op hersentrombose)
  • vernauwingen van de grote bloedvaten van de onderste ledematen (met risico op pijn bij het stappen)

Het hoeft echter niet tot dergelijke complicaties te komen: hoe beter de behandeling, hoe kleiner de kans op het krijgen van deze verwikkelingen!

Wat gebeurt er als pillen niet (meer) werken?

Patiënten met diabetes mellitus type 1 kunnen niet geholpen worden met behulp van pillen. Ook bij patiënten met diabetes mellitus type 2 kunnen de pillen hun werking verliezen en zullen hierdoor de suikerwaarden stijgen. Behandeling met incretine of insuline is dan vaak de enige oplossing. Gezien dit eiwitten zijn die tenietgaan in de maag, dienen deze via onderhuidse inspuitingen te worden toegediend.

Starten van insuline: een drama?

Heel wat patiënten met fel verhoogde suikerwaarden zijn bang om zichzelf insuline te moeten toedienen. Nochtans is dit de voorbije jaren heel wat eenvoudiger geworden. Met behulp van een pen en fijne naaldjes, voelt men dit nog nauwelijks.

Je kunt dit worden aangeleerd door een diabetesverpleegkundige (zowel in de eerste als in de tweede lijn). De meeste patiënten hebben dit snel onder de knie en voelen zich direct veel beter!

Mensen die minstens driemaal per dag injecties (met insuline en/of een incretine) toedienen, kunnen gratis voedingsadviezen en gratis materiaal voor intensieve glycemiecontrole krijgen via de ‘diabetesconventie'. Hiervoor dient een afspraak gemaakt te worden op het secretariaat Endocrinologie (057 35 72 70).

Indien je enkel pillen inneemt, maar binnenkort een behandeling met incretine, één of twee injecties insuline, hieraan dient toe te voegen, kom je in aanmerking voor het starten van een ‘Zorgtraject Diabetes Mellitus type 2'. In bepaalde omstandigheden heb je binnen dit zorgtraject recht op een gratis glucometer en glucoseteststrips. Hierover kan je meer te weten komen via je huisarts.

Het optimaal behandelen van je bloedsuiker, bloedvetten en bloeddruk leidt tot een betere levenskwaliteit: je voelt je actiever en gezonder! Bovendien heb je hierdoor minder kans op het ontwikkelen van gezichtsverlies, nierproblemen, voetwonden, hart- of vaatziekten.
We helpen je hierbij graag.

Terug naar boven

Diabetes mellitus in Y-mail

Bekijk hier ons artikel over diabetes mellitus.

Bekijk hier ons artikel over innovatieve insulinepompen.

Gebogen lijn

Diabetes Liga

We verwijzen ook graag naar de website van de Diabetes Liga, een onafhankelijke Vlaamse vereniging van en voor mensen die met diabetes mellitus geconfronteerd worden.

Gebogen lijn

Diabetesconventie en Zorgtraject Diabetes Mellitus Type 2

Om een optimale behandeling voor patiënten met diabetes mogelijk te maken kwamen de diabetesconventie en het zorgtraject diabetes mellitus type 2 tot stand.

Diabetes- en insulinepompconventie

Diabetesconventie is een soort contract tussen de patiënt, de behandelende arts, het ziekenhuis en de ziekteverzekering (RIZIV) waardoor iemand met suikerziekte bepaalde voordelen krijgt.

Sensor diabetes

Zo krijgen deze patiënten materiaal voor een intensieve glycemiecontrole en begeleiding in het Jan Yperman Ziekenhuis. Voorwaarde is (meestal) dat de patiënt minstens drie inspuitingen (met insuline en/of incretine) per dag nodig heeft.

In 2012 behaalde het Jan Yperman Ziekenhuis de RIZIV erkenning voor het toepassen van insulinepomptherapie bij patiënten met diabetes mellitus type 1. Sedert 2016 bestaat de mogelijkheid om glycemies te meten met behulp van de flash sensor methode of door middel van continu glucosemonitoring.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor het uitbouwen van een diabetesconventie moet het ziekenhuis aan bepaalde kwaliteitscriteria beantwoorden. Wij vragen dan ook aan onze patiënten om bij het ondertekenen van dit contract bepaalde afspraken na te leven:

  • Openstaan voor uitleg over Diabetes Mellitus (diabeteseducatie door een verpleegkundig educator)
  • Voedingsadviezen naleven (uitgelegd door een van onze diëtisten)
  • (Zo nodig) Psychologische begeleiding aanvaarden
  • Intensieve glycemiecontrole uitvoeren (frequentie door de endocrinoloog te bepalen)
  • Meewerken aan een goede glycemiecontrole door regelmatig op controle te komen (frequentie door de endocrinoloog te bepalen)

Om tijdig diabetescomplicaties te kunnen opsporen of deze verder op te volgen, dien je jaarlijks bij de huisarts langs te gaan en een urineonderzoek (voor opsporing of opvolging eiwitverlies) te laten uitvoeren. We vragen ook om jaarlijks cholesterol en andere vetten te laten controleren. Daarnaast zal er geduid worden op de noodzaak van het nastreven van een gezonde leefstijl: gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging en rookstop.

Het belang van een goede voetverzorging wordt eveneens beklemtoond. Indien je hiertoe onvoldoende in staat bent, kan je een podoloog contacteren. Bij voetwonden of pijnlijke voeten, gelieve dadelijk contact op te nemen met je huisarts. Zij/hij zal dan beslissen of doorverwijzing naar de Multidisciplinaire Diabetische Voetkliniek nodig is.

Het nodige testmateriaal voor de intensieve glycemiecontrole zal je van ons krijgen. Er zijn duidelijke maxima vastgelegd voor de hoeveelheid materiaal dat door je mutualiteit zal worden betaald. Indien je meer materiaal wenst, dien je dit zelf te betalen. Je kunt ervoor kiezen om je suikerspiegel te meten via strips en een vingerprik, via een flash sensor methode of door middel van continue glucosemonitoring. Dit gebeurt in overleg met de endocrinoloog. De laatste twee technologieën zijn enkel gratis voor patiënten met diabetes mellitus type 1 of met een afwezige functie van de pancreas. Voor de overige patiënten kosten deze methoden minstens €75 per maand.

Administratie

Bij het ondertekenen van dit contract zijn er ook een aantal administratieve vereisten. Om in aanmerking te komen of te blijven, moet je een Globaal Medisch Dossier (GMD) hebben bij je huisarts. De toestemming om toe te treden tot deze conventie wordt gegeven door de adviserend arts van je ziekenfonds en is geldig voor de duur van 1 jaar. Deze goedkeuring dient dan ook jaarlijks te worden verlengd. Hiervan word je door ons 2 maanden op voorhand schriftelijk verwittigd. Gelieve tijdig een afspraak diabetologie te maken op tel 057 35 72 70. We vragen om dan ook bij je huisarts langs te gaan zodat zij/hij de gevraagde bloedafname en urineonderzoeken op voorhand kan verrichten en deze aan ons kan bezorgen.

Toetreding tot de diabetesconventie gebeurt op naam en het materiaal toegekend aan een welbepaalde patiënt kan dan ook enkel door deze patiënt worden gebruikt.

We vragen om ons er onmiddellijk van op de hoogte te brengen indien je van ziekenfonds bent veranderd of je langer dan 3 maanden in het buitenland verblijft.

Zorgtraject Diabetes Mellitus type 2

Het ‘Zorgtraject Diabetes Mellitus type 2' is een contract tussen de patiënt, de huisarts en de behandelend endocrinoloog waardoor de patiënt bepaalde voordelen krijgt. De huisarts is de coördinerende arts. De endocrinoloog helpt hem/haar hierbij.

Een van de voorwaarden om een zorgtraject te kunnen afsluiten, is dat de patiënt binnenkort een behandeling met een incretine, één of twee injecties insuline zal moeten starten of reeds gestart is. De patiënt dient ook minstens twee contacten per jaar te hebben met zijn huisarts en minstens éénmaal per jaar bij de endocrinoloog langs te gaan. Bovendien moet de patiënt een gezonde leefstijl naleven, de adviezen correct opvolgen en een aantal onderzoeken laten uitvoeren.

Na het ondertekenen van dit zorgtraject door alle partijen en na goedkeuring door het ziekenfonds, heeft de patiënt recht op een gratis glucometer en glucoseteststrookjes in bepaalde omstandigheden, evenals diabeteseducatie. Het remgeld bij het consulteren van de huisarts en de specialist valt weg. Er is ook mogelijkheid om financiële tussenkomst te krijgen bij het vergoeden van een diëtiste en/of podoloog.

Meer gegevens betreffende het Zorgtraject Diabetes Mellitus Type 2 kan je terugvinden via de website http://www.zorgtraject.be/.

Terug naar boven

Mobiele app bij keuze van glucoseverlagende medicatie (person centered care)

Over de voorbije 10 jaar zijn de behandelingsmogelijkheden van type 2 diabetes zo uitgebreid dat de zorgverlener een grote keuze heeft tussen verschillende klassen van geneesmiddelen.

Omdat de internationale aanbevelingen, opgesteld door de internationale associaties EASD en ADA, geen rekening houdt met de terugbetalingscriteria in België, ontwikkelde de dienst endocrinologie van UZ Leuven de “T2D Helper”, een app die zowel kijkt naar de individuele patiënt als naar de terugbetalingscriteria van België.

Prof. dr. Ann Mertens: “De app is veel meer gericht op de individuele patiënt dankzij een slimme filterfunctie die rekening houdt met bijvoorbeeld nierfunctiebeperking en met problemen die patiënten kunnen ondervinden zoals een verhoogd risico op hypoglycemie en gewichtstoename.”

De app kwam tot stand dankzij een intensieve samenwerking tussen de dienst endocrinologie UZleuven en de dienst IT. Artsen en zorgverleners kunnen de app gratis downloaden in de App Store voor de iOS-versie en via de Google Play Store voor de Androidversie.

T2D Helper is beschikbaar voor Android en iOS.

Thumbnail image006

Diabetespatiënt Marcel viert 100ste verjaardag

Lees hier meerGebogen lijn

Laatst gewijzigd op 20 november 2023

Medische dienst

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn